What have I done buying a MG6?

10 months 3 weeks ago #25740 by bflint
Hello,

I've recently purchased an MG6 so far I feel it's a decent car. However already after only owning the car for 2 months I have already ran into a few problems.

Firstly,

Loss of coolant - We have had this since we brought the car home and coolant light come in a few days later as the coolant was at minimum mark. We have had this back to the dealership we bought the car from and they discovered it had a seal behind the water pump which was leaking so they replaced this and this only slowed down the coolant leak. So we had the car back to the dealership who then sent us to MG to have the problem looked at further. MG carried out a pressure test of which it passed and they bled the radiator system to make sure there wasn't any air locks. 2 weeks after this we are still loosing coolant from the max mark to min. I'm tempted to try a new coolant cap? So if anyone has any advice I would be very gratefull to hear it.

Further more to this we now have an issue cold starting which happened after filling the fuel tank to full with regular petrol we have plugged our OBD2 tool in and it has given us a fault code of P3095 even though the engine light was not on.

We also had problem with the car alarm, alarm module had been replaced and fixed this.

Also the car idles a little bit lumpy we've had spark plugs changed and it seems to have helped a bit but you can still feel the engine running and needle moving a little, not sure if that is a common thing for this engine or not?

This car is 2014 1.8T with 30k miles on the clock.

I look forward to hearing any suggestions and hopefully driving the MG6 for years as we love it apart from the issues we've had.

Thank you.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

10 months 2 weeks ago #25741 by djkeeling
Hi, there has been problems with the cap not seating properly and the small hoses from the tank leaking on the joints. As regards the rough idle a lot of people have changed the ht leads, they seem to be a weak point, John woods sells a kit.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

10 months 2 weeks ago #25746 by bflint
Would there be visible signs of coolant on joints where I'm looking at and would compression test show if joints are leaking?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

10 months 2 weeks ago #25747 by bflint
Attached photo of coolant and video starting up this
morning.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

10 months 2 weeks ago #25748 by djkeeling
The ones that Changed the cap didn't notice a leak before changing the cap but didn't have Coolant loss after, and from memory I think the leak on the pipes was only noticed on the joint when the engine was hot and running, do bare in mind that it will Give a different reading on the tank with pressure and heat.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

10 months 1 week ago #25771 by alloyvee
I have recently bought a 2013 MG6 GT 1.8T. It's new, believe it or not, so I have had some new car issues with one being the 2 stage start like you have. Start car, watch it stall.....start car again and off it goes!! I took the car to the dealer for a quick check over (after a few weeks running) and they said it was a known issue. They said they needed to download the ecu and send the info to China, then they would send a new map back to be loaded to my car. At the time they loaded another map they had, hoping it would fix the problem but it hasn't. It also doesn't have what I'd call a smooth idle. Maybe none of them do. But just off idle it smooths out brilliantly. Fantastic smooth engine. When I go back to the dealer and they do the whole map thing we'll see how it goes.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

10 months 1 week ago - 10 months 1 week ago #25778 by bflint
I've tried a new coolant cap, no help to my leaking coolant so my car too back in MG garage see if they can fix these issues. Your starting up issue does sound similar to mine, I hope they manage to sort out your problems with the ECU map. Let us know how it goes!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

10 months 1 week ago #25789 by nothin2lose



Your video seems similar to mine, I would recommend putting the premium tesco petrol in & seeing if it fixes it.

Last year mine slowly got to a point where it would never start first time, after I put the decent petrol in it worked instantly & only ever needed topping up occasionally with it.


Mines just started with the dodgy start up again & I haven't put decent petrol in for well over 6 months so it's not that bad really.

I also had the earth bolts changed at the dealer too & new battery.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago #25799 by bflint
I've just put some of that momentum from tesco in we'll see how it goes!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

8 months 2 weeks ago #25892 by bflint
Update: After so long coolant issue seems to be fixed, intake manifold gasket slowed it down loads and runs slightly better and some wynns to finish it off. Still got starting issue and premium fuel doesn't seem to help.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

8 months 1 week ago - 8 months 1 week ago #25894 by maestroman
Don't use fancy petrol ever, the MG6 is designed to run on nasty chinese two star. Plenty of people have had problems with premium fuel.

A couple of people including myself have noticed the car harder to start first thing. Two common theorys are spark plugs or battery on the way out. In my case while my plugs are due a change I have noticed an improvment after fitting a new battery to try and cure the warning light curse.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 week 2 days ago #26619 by luca.baldi
Slightly off topic, would you be able to tell which OBD2 tool did you use? I am looking to buy one myself and would like to get one that is compatible with the car. Mine is also a 1.8 petrol. Many thanks

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.500 seconds
© 2019 The-T-Bar.com All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.